De energierekening is voor sommige mensen nog steeds niet geheel duidelijk. Netbeheerkosten, overheidsheffingen, al die cijfertjes kunnen lijden tot veel verwarring. Wij leggen het graag voor je uit. 

Leveringskosten 

De leveringskosten op je energierekening bestaan uit variabele en vaste kosten. Je betaalt aan je energieleverancier voor elk kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas die geleverd is, dit zijn variabele leveringskosten want als je meer verbruikt betaal je ook meer. Vaste leveringskosten zijn kosten die je standaard betaald voor de levering van energie, deze zijn niet afhankelijk van hoeveel je hebt verbruikt, deze kan je zien als een soort van algemene administratiekosten 

Netbeheerkosten 

Je energieleverancier rekent ook kosten namens de netbeheerders, zoals Stedin of Liander. Dit zijn kosten voor je aansluiting, de huur van je elektriciteits- en gasmeter en het transport van energie naar huis. Je energieleverancier brengt deze kosten namens de netbeheerder bij jou in rekening. Deze kosten staan los van je energieverbruik en kan je niet beïnvloeden, want je bent gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de hoogte van deze bedragen. 

Belastingen en Overheidsheffingen 

Het grootste gedeelte van je rekening bestaat uit overheidsheffingen, deze bestaan uit meerdere elementen. De eerste is de energiebelasting of energieheffing, dit is een heffing om het gebruik van niet-duurzame energie minder aantrekkelijk te maken.  Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energiebelasting je betaalt. Een andere heffing is de Opslag Duurzame Energie (ODE), de opbrengst van deze belastingen wordt gebruikt om energieproducenten te stimuleren om in duurzame energieproductie te stimuleren. Deze heffing wordt berekend per kWh stroom en m3 gas en is daarom afhankelijk van je verbruik. En ten slotte de btw, over alle kosten voor levering, transport, belastingen en meterhuur betaal je 21% btw.

Wat is het verschil tussen een jaarafrekening en een eindafrekening? 

De jaarafrekening ontvang je jaarlijks van je energieleverancier en toont aan wat je verbruik was, je kosten en wat je eventueel moet bijbetalen of geld terugkrijgt. De eindafrekening ontvang je alleen wanneer je gaat verhuizen of overstapt van energieleverancier. Hierin staat je verbruik van het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen vermeld.

 

Powered by Allure.

AllureNRG
Optelsom van slim energiebeheer

Service

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Automatische incasso

AllureNRG

Oosterkade 7-1
9711 RS Groningen

Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Contact via: