1. Home
  2.  » De Energiebeurs: EPEX en LEBA

De Energiemarkt: EPEX en LEBA

Energie wordt ingekocht op de energiebeurs waar energieproducenten hun opgewekte elektriciteit en gas aanbieden. Gas wordt verhandeld op de Title Transfer Facility (TTF) en elektriciteit op de ENDEX of EPEX.

Hier zijn de stroomprijzen constant aan het veranderen. Door deze prijsschommelingen kun je door slim je energie in te kopen tot wel 20% op je energierekening besparen.  Wil hiervan profiteren? Lees dan snel verder! 

Elektriciteit

Het inkopen van elektriciteit gaat via twee verschillende beurzen: de EPEX en de ENDEX. Bij de ENDEX worden energiecontracten voor de langere termijn ingekocht en ben je verzekerd van een vaste prijs. Het kan echter, vooral voor de grootschalige gebruiker, een stuk gunstiger zijn om voor de korte termijn in te kopen. Dit kan op de EPEX-beurs, voorheen de APX. Meer dan de helft van de elektriciteit wordt verhandeld op deze markt.

Gas

Ook voor het inkopen van gas is er een lange- en korte termijnbeurs. Dit gebeurt op de TTF day-ahead-markt (oftewel de LEBA), dit is een virtuele marktplaats waar energieleveranciers hun gas kunnen inkopen. De TTF-termijn markt is voor de lange termijncontracten en de TTF Day-Ahead is voor de korte termijn. Bij de Day-Ahead verschilt de prijs per dag en wordt de gaslevering voor de volgende dag verhandeld. De Day-Ahead is gemiddeld 5% tot 15% goedkoper dan voor lange termijn.

Wil je weten hoeveel je had kunnen besparen afgelopen jaar?

Profiteer van dynamische dagprijzen

De prijs op de energiebeurzen verandert constant, dat komt door verschillende factoren die invloed hebben op de energieprijs, zoals vraag en aanbod, maar ook het weer, seizoen en politieke omstandigheden spelen een rol.

We hebben op dit moment twee pieken per dag in ons energieverbruik. In de ochtend en in de avond energie wat zorgt voor een enorme piek ten opzichte van het gemiddelde verbruik op een dag. Daarnaast wordt met de komst van duurzame energiebronnen de energiemarkt steeds grilliger.

Wanneer je flexibel met je energieverbruik om kan gaan biedt dit ook kansen. Door je verbruiksprofiel af te stemmen om gunstige momenten bespaar je geld en draag je ook je steentje bij doordat het verbruik plaats vindt buiten de piekuren.

APX LEBA
AllureNRG
Optelsom van slim energiebeheer

Service

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Automatische incasso

AllureNRG

Oosterkade 7-1
9711 RS Groningen

Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Contact via: