De eerste dinsdag van September is Duurzame Dinsdag. Op deze dag zal het kabinet een koffer vol met duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst nemen waaruit de beste kans maken op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. Om jou ook te laten nadenken over duurzaamheid vandaag, hebben wij voor jou 5 tips waarmee je jouw kantoor een beetje duurzamer kunt maken.

 

 Tip 1: Bakkie Doen?

Denk jij er wel eens over hoeveel kopjes koffie (of thee) jij per dag drinkt? En drink je dit dan uit een mok of uit een plastic of kartonnen beker? Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per dag op het werk en meestal belanden deze bekers na een keer al in de prullenbak. Dat maakt wel een flinke impact op ons milieu. Dit probleem is simpel op te lossen door deze bekertjes te vervangen voor herbruikbare mokken en bekers.

Wil je helemaal duurzaam doen, neem dan een kijkje bij de plaatselijke kringloopwinkel om je mokken te halen. Je kunt ook je werknemers vragen om zelf een set vanuit huis mee te nemen, dit zorgt voor een vrolijke mix mokken in het keukenkastje.

Let wel op! Om veel water te besparen, is het het best om je mok niet telkens om te spoelen tijdens je werkdag. Pas aan het einde van je dag zet je deze in de vaatwasser en als deze prop vol zit kun je hem aanzetten.

 

Tip 2: Trek de stekker eruit

Vaak zetten we onze computers op de sluimerstand, maar deze kun je veel beter volledig uit zetten. Want als deze apparaten niet helemaal uitgeschakeld zijn verbruiken ze alsnog onnodige stroom. Een makkelijke oplossing om verloren stroom in de nacht te voorkomen is het plaatsen van meervoudige stekkerdozen met een aan-uit-knop. Het enige wat je hoeft te doen is de knop om te schakelen voordat je naar huis gaat.

 

Tip 3: Stap op de fiets

Neem wat vaker de fiets naar je werk! Zeker met dit mooie weer is een half uurtje fietsen niet erg. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je gezondheid en draag je mee aan de vermindering van de uitstoot van CO2.  Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan, wist jij bijvoorbeeld dat door elke minuut dat jij fietst je een beetje langer leeft? 

Wij snappen ook dat niet iedereen op de fiets kan, maar probeer dan te carpoolen met een collega of maak gebruik van het openbaar vervoer. Probeer ook elkaar aan te moedigen om te gaan carpoolen of op de fiets naar werk te gaan, want met z’n allen maken we een grotere indruk!

Stel nou dat jouw werknemers erg ver moeten rijden elke dag omdat ze ver weg wonen of omdat ze langs klanten moeten. Stap dan over voor een zakelijke elektrische auto! Wil je meer weten over elektrisch rijden en hoe dat dan werkt met het verrekenen voor je werknemer? Klik dan hier

 

Tip 4: Let there be light!

Is het jou wel eens opgevallen hoeveel kantoren ’s nachts nog hun lichten aan hebben? Ruim 70 procent van de bedrijven houdt ’s nachts hun lichten onnodig aan, wat natuurlijk heel erg zonde is. Even ter vergelijking, dat is ongeveer 536 miljoen kWh energie per jaar en dus hetzelfde verbruik als 150.000 huishoudens! Installeer daarom een bewegingssensor voor de verlichting zodat deze niet onnodig aan hoeft te staan, zoals in de toiletten of vergaderzalen.

Om nog verder te verduurzamen kun je ledlampen aanschaffen. Deze verlichting verbruikt 80 tot 90 procent minder energie dan de standaard gloeilamp, en met een grote hoeveelheid lampen kan dit een grote vermindering zijn. Daarnaast gaan gemiddeld 5 keer langer mee dan traditionele lampen. Dus naast een stap naar een duurzamer kantoor verdien je hier ook nog eens geld mee.

 

Tip 5: Recycle, recycle, recycle

Ondanks dat we erg digitaal bezig zijn, printen we nog steeds heel erg veel, 50 tot 70 procent van het kantoorafval bestaat uit papier. Print daarom altijd dubbelzijdig, dit scheelt een hoop printpapier. Om recyclen verder te stimuleren kun je beginnen met extra afvalbakken te plaatsen voor plastic en papier. Zet er wel even op welke afvalbak voor wat is, wel zo handig.  

Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die jij zelf kunt doen, zoals zo min mogelijk vershoudfolie, wegwerpzakjes en plastic verpakkingen te gebruiken. Je kunt ook je lunch meenemen in een je old-school broodtrommel.

Vertel ons in de reacties wat jouw duurzaamheids tip is!

 

Powered by Allure.

AllureNRG
Optelsom van slim energiebeheer

Service

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Automatische incasso

AllureNRG

Oosterkade 7-1
9711 RS Groningen

Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Contact via: