De energiebeurs kan je zien als een soort aandelenbeurs waar energieproducenten hun opgewekte elektriciteit of gas aanbieden. Hier zijn de stroomprijzen constant aan het veranderen. Door deze prijsschommelingen kun je door slim je energie in te kopen tot wel 20% op je energierekening besparen. Wil je hiervan profiteren? Lees dan snel verder!
Hoe werkt de energiemarkt?
Laten we beginnen bij het begin. De producent wekt stroom en gas op uit bijvoorbeeld windmolens, kolencentrales of gasvelden. De netbeheerder zorgt er vervolgens voor dat de opgewekte energie via leidingen en kabels wordt geleverd in jouw woning. Deze kabels worden onderhouden door de netbeheerder en zorgen zij voor het transport tot aan jouw meterkast. Binnen de netbeheerders is er ook een verschil tussen regionale netbeheerders en landelijke netbeheerders. De landelijke netbeheerder, Tennet, beheert het Nederlandse netwerk van hoogspanningskabels.
De energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van stroom en gas. De leverancier koopt stroom en gas in op verschillende beurzen. Om de energieleveranciers en netbeheerder in de gaten te houden, hebben we de toezichthouder. De Autoriteit Consument & Markt zorgt ervoor dat iedereen zich aan de wet- en regelgeving houden.
De verschillende energiebeurzen
Wist jij dat meer dan de helft van de energie in Nederland per dag wordt ingekocht? Dat gebeurt op de verschillende beurzen, zoals de ENDEX, de EPEX, en de TTF.
De ENDEX-beurs
De ENDEX-beurs is de lange termijnbeurs. Hier wordt elektriciteit ingekocht op lange termijn, de uiteindelijke levering van de elektriciteit vindt pas later plaats. Voor deze termijn staat de prijs al vast, dus de kosten hiervoor kun je alvast meenemen in je bedrijf. Daarnaast biedt de lange termijnbeurs zekerheid met zich mee, omdat je niet meer om hoeft te kijken naar de constante veranderingen op de energiebeurs. Het nadeel van elektriciteit inkopen op de lange termijn is dat je niet kunt profiteren van dalende energieprijzen.
De EPEX-beurs
Voor elektriciteit heb je ook de handelsbeurs per dag, de EPEX, vroeger noemde we dit de APX. De marktgebieden van EPEX strekken zich uit over Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Polen. Elke dag moeten de marktdeelnemers voor 12:00 uur hun biedingen indienen voor de veilingen van de volgende dag. De resultaten worden om 12:40 uur gepubliceerd. Op deze beurs ga je voor de dag van morgen elektriciteit kopen en verkopen, de levering is dus de volgende dag. De energieprijs wordt hier gebaseerd op basis van voorspellingen van de fluctuaties op de markt waardoor je heel punctueel energie kunt inkopen.
De handelsbeurs voor gas
Ook het kopen van gas kan op de lange– en korte termijn. Gas wordt uitsluitend verhandeld via de TTF (Title Transfer Facility), dit is een virtuele marktplaats waar energieleveranciers hun gas kunnen inkopen. De TTF-termijn markt is voor de lange termijncontracten en de TTF Day-Ahead is voor de korte termijn, het is dus vergelijkbaar met de energie handelsbeurs. Bij de Day-Ahead verschilt de prijs per dag en wordt de gaslevering voor de volgende dag verhandeld. De Day-Ahead is gemiddeld 5% tot 15% goedkoper dan voor lange termijn. Bij het verhandelen van gas zorgt het Title Transfer systeem ervoor dat het gas van de verschillende producenten wat al in de leidingen zit, op het moment van levering aan de koper ‘van eigenaar verandert’. Het is dus niet het gas zelf, maar de werkelijke verbrandingswaarde van het gas dat wordt verhandeld.
Profiteer nu van dynamische prijzen
De prijs op de energiebeurzen verandert constant, dat komt omdat er veel verschillende factoren invloed hebben op de energieprijs, zowel op de lange als op de korte termijn. Denk bijvoorbeeld aan de schommelingen in vraag en aanbod. Ook spelen het weer, het seizoen en politieke omstandigheden een rol is de schommelingen in de energieprijs. Dit jaar was er bijvoorbeeld een koud voorjaar waardoor de vraag naar gas steeg, maar ook door de coronacrisis zien we dat de energieprijzen stijgen door de stijgende vraag naar olie die je terugziet in de kosten voor energie.
We hebben op dit moment twee pieken per dag in ons energieverbruik. In de ochtend wanneer we wakker worden, douche, koffiezetten en in de avond wanneer we thuiskomen van werk. Met de hulp van dynamische prijzen houden we vraag en aanbod beter in balans.
Door de groei van elektrische auto’s kunnen we meer pieken gaan verwachten en is het de vraag of ons elektriciteitsnet dit aan kan. Desondanks dat er veel voordelen zitten aan deze stijging, zitten hier ook zorgen aan verbonden. Want hoe moeten we al deze nieuwe elektrische voertuigen gaan opladen zonder ons huidige elektriciteitsnet te overbelasting? Hierom hebben wij AllureCharge ontwikkeld. In plaats van heel veel geld te investeren aan het verzwaren van ons elektriciteitsnet, kunnen we met de hulp van slim laden het elektriciteitsnet balanceren, de laadkosten verlagen en efficiënter gebruik maken van duurzame bronnen.
Wil je meer weten over hoe jij kan meehelpen aan de balans in ons elektriciteitsnet? Klik dan hier!
Powered by Allure.
Service
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Automatische incasso
AllureNRG
Oosterkade 7-1
9711 RS Groningen
Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!
Recente reacties