Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!
Bijmengverplichting Groen Gas: Wat je moet weten
In het wetsvoorstel ‘Bijmengverplichting groen gas’ wordt voorgesteld dat vanaf 2026 een steeds groter deel van de gaslevering in Nederland moet bestaan uit groen gas. Dit heeft belangrijke gevolgen voor bedrijven en energieleveranciers.
Wat is de Bijmengverplichting?
De bijmengverplichting houdt in dat er een bepaalde hoeveelheid groen gas aan het aardgasnetwerk moet worden toegevoegd. Groen gas wordt geproduceerd uit organisch materiaal, zoals biomassa en afval. Het doel van deze verplichting is om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 ongeveer 2 miljard kubieke meter groen gas geproduceerd moet worden. Op dit moment ligt de productie op ongeveer 15% van dit doel. De bijmengverplichting moet helpen om de productie van groen gas te verhogen.
Doelstellingen
Het wetsvoorstel streeft naar een CO2-emissiereductie van ongeveer 3,8 miljoen ton. Dit betekent dat er tegen 2030 1,1 miljard kubieke meter groen gas geproduceerd moet worden. De verplichting om groen gas bij te mengen gaat in 2026 van start.
Wat betekent dit voor jou?
– Toepassing: De bijmengverplichting geldt voor alle energieleveranciers die onder het ETS2 (Emissiehandelssysteem) vallen. Dit omvat de gebouwde omgeving, het midden- en kleinbedrijf, de landbouw en andere grootverbruikers.
– Kosten: De bijmengverplichting kan invloed hebben op de gasprijzen. Energieleveranciers zullen eventuele extra kosten doorberekenen aan hun klanten.
Wat is groen gas?
Groen gas is een schoner alternatief voor aardgas en wordt gewonnen uit biogrondstoffen, zoals landbouwafval en GFT-afval. Het biogas dat hierbij ontstaat, moet eerst worden gezuiverd voordat het als groen gas kan worden geleverd.
Gevolgen van de Bijmengverplichting
Het is nog niet duidelijk hoe effectief de bijmengverplichting zal zijn. Dit hangt af van de beschikbaarheid van grondstoffen en de productiecapaciteit van groen gas. Voor veehouders moet het financieel aantrekkelijk zijn om bij te dragen aan de productie van groen gas. Er is veel onduidelijkheid over de gevolgen van deze wet, zowel voor producenten als voor consumenten. Het is belangrijk om te evalueren hoe de bijmengverplichting in de praktijk werkt, vooral na de invoering in 2026 en hoe deze er na 2030 uit zal zien.
In samenvatting, de bijmengverplichting voor groen gas is een belangrijke stap richting verduurzaming van de energievoorziening in Nederland, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee voor bedrijven en consumenten.
Laatste Nieuws
Juridische tegenslag voor de invoering van de jaarverplichting groen gas per 1-1-2026
“Eind augustus 2024 heeft de Europese Commissie laten weten dat de verplichting in het wetsvoorstel jaarverplichting groen gas in de huidige vorm in strijd is met het vrij verkeer van goederen binnen de EU. Reden is dat de jaarverplichting zich alleen richt op de groei van groen gasproductie in Nederland en dat buitenlands groen gas niet is toegestaan om te voldoen aan de plicht. EZK/KGG (ministerie van Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei) had steeds aangegeven dat dit juridisch houdbaar zou zijn.
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn, zowel voor het wetsvoorstel zelf, als voor de beoogde invoerdatum van 1-1-2026. KGG zet primair in op het wegnemen van het juridische bezwaar, maar kijkt ook naar alternatieven.”
Service
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Automatische incasso
AllureNRG
Oosterkade 7-1
9711 RS Groningen